top of page

Rebozo

Rebozo

Hvad er en rebozo?

En rebozo er et traditionelt mexicansk sjal eller vikle, der bruges til at støtte og give lindring til gravide kvinder, især under veer og fødsel. Brugen af rebozo er en gammel kulturel praksis i Mexico (såvel som Latinamerika), der er blevet mere og mere populær rundt om i verden i de senere år, især blandt doulaer og jordemødre.

En autentisk rebozo er et svøb eller vikle som er håndvævet i 100 procent bomuld, der er både tykt og strækbart, der findes også billigere versioner som kan være lavet af polyester eller andre stoffer. Rebozotørklæder - er normalt 2 til 3 meter lange, så de kan vikles rundt om kroppen med ekstra stof til overs. Der findes en bred vifte af farver, teksturer og mønstre, der varierer efter den enkelte mexicanske region.

Den stigende popularitet af rebozo under fødsel, uden for den mexicanske og latinamerikanske kultur, har udløst en heftig debat blandt doulaer og jordemødre. Kernen i kontroversen er bekymring for, at sjalerne ikke bliver brugt korrekt eller med det passende niveau af kulturel følsomhed og respekt for traditionen.

Hvordan bruger du en rebozo til graviditet?

En rebozo går rundt om din mave og hofter for at give din krop ekstra støtte, når din baby vokser og tyngden på kroppen derved også øges. Tørklædet kan også hjælpe med at lindre smerter efterhånden som du kommer længere i din graviditet.

Hvordan bruger du en rebozo til veer?

Bortset fra at hjælpe med mavestøtte og komfort før og under fødslen, kan en rebozo også bruges af doulaer og jordemødre til at forsøge at flytte babyer til en hoved-ned-position til fødslen, hvis de ikke allerede er det. Processen med at pakke en arbejdende mor ind i en rebozo for at få baby i den bedste position til fødslen omtales som "acomodada" (betyder "at rumme") eller "manteada" (betyder "krop vugger").

Mens forskningen er begrænset, og du altid bør tale med din læge eller jordemoder om, hvorvidt det er sikkert for dig at bruge en rebozo til at vende en sædebaby, viste en undersøgelse dog, at teknikken kan være vellykket til at få placeret baby korrekt til fødslen.

Brugen af en rebozo kan hjælpe den hårdtarbejdende fødende med at slappe af i bækkenmuskulaturen samt ligamenterne, hvilket giver barnet mulighed for at rotere ind i ”hovedet nedad stilling” og hjælpe med at barnet "falder" ned i fødselskanalen.

Anden forskning har vist, at ved at vikle en rebozo rundt om maven kan lindre veer og fremme en følelse af teamwork mellem en fødende, dennes partner, doula eller jordemoder.

Tal dog først med din jordmoder eller læge, før du prøver at inkorporere sjalet i din fødselsplan. Det er muligvis ikke sikkert for nogle gravide, inklusive dem med komplikationer som placenta prævia eller unormal blødning, at bruge en rebozo.

Hos mig får i øvelser og teknikker til at bruge rebozo som smertelindring og ro inden fødsel - en sjov aften med mange "rysteture".

  • 30 min

    300 danske kroner
bottom of page